ToRRoT Brewing

Kotipanimon saa pystyyn pienellä satsauksella. Periaatteessa homman aloittamiseen riittää käymisastia.

Sitten kun olutta aletaan oikeasti panemaan maltaista täytyy hommata kattila ja ehkä tärkeimpänä desinfiointiainetta (oma suositus Star Sanille). Pian kuitenkin huomaa, että sitä tulee ostettua välinettä toisen perään helpottamaan valmistusta.

Välineet

 • Olutkone - Mäskäyslaite

  Ensimmäinen ja kallein satsaukseni oli 30 litran olutkone. Kävin kovasti keskustelua itseni kanssa onko tämä järkevä satsaus ja lopulta päätin, että oli järkeä tai ei niin laite tilaukseen. Laitteen saa kuitenkin aina myytyä, jos oma innostus lopahtaa. Tilasin oman olutkoneeni Expondolta (linkkiä en laita, koska osto kokemukseni kyseisestä liikkeestä ei ollut positiivinen). Se on merkkiä Royal Catering, mutta vastaavia tuotteita samassa hintaluokassa on esim. Brew Monk.

  Olen todella tyytyväinen laitteeseen. Tämän avulla mäskäys ja vierteen keitto sujuu vaivattomasti. En ole tosin tarkastanut kuinka tarkka termostaatti laitteessa on vaan olen sokeasti luottanut näytön ilmoittamaan lämpötilaan.

 • Käymisastia

  Oluen valmistusprosessin aikana olut on suurimman osan ajasta käymisastiassa. Omat käymisastiani (2kpl) olen ostanut Tokmannilta. Muoviset käymisastiat ovat edullisia ja niitä kannattaakin hankkia vähintään kaksi, jotta käymisen päätyttyä voi käymisastiaa vaihtaa.

  Käymisastioihin olen ihan tyytyväinen vaikkakin, jos nyt niitä ostaisin niin ostaisin hanallisen version. Valmistusmateriaaleina käymisastioissa on käytetty ruostumatonta terästä, lasia ja muovia. Puhtaana pidon kannalta muovi on ehkä huonoin materiaaleista, mutta meiltä ei löydy kokemusta muista kuin muovisista astioista. Tässäpä olisikin jollain tukkurilla oiva tilaisuus saada mainostilaa sivustollamme :)

 • Desinfiointiaine

  Perusedellytys onnistuneen oluen valmistukseen on valmistusvälineiden puhtaudesta huolehtiminen. Star-San desinfiointiaine on erittäin helppokäyttöistä, koska sitä ei tarvi huuhdella. Kyseiselle tuotemerkille annan vahvan suosituksen.

  Ensimmäisen panon aikana ei ehtinyt tilaamamme Star-San desinfiointiaine saapua, joten jouduimme hakemaan Tokmannista Melkkon valmistamaa desinfiointiainetta. Ei toki huonoa ainetta ollut tämäkään, mutta toisen panon yhteydessä, kun pääsi Star-Sania käyttämään ymmärsi mikä etu on, kun desinfiointiainetta ei tarvitse huuhdella pois.

 • Muut välineet

  Muita tarpeellisia hankintoja on ollut pullonkuivausteline, humalasihti, lappo, pullotustikku, ominaispainomittari ja korkituslaite.

  Kulutustavarana on hankittu 48kpl 0,25l tyhjiä pulloja ja 40kpl 0,5l tyhjiä pulloja koreineen. Kaupastakin tulee oluet ostettua nykyään mielummin lasipullossa niin saa tyhjät pullot hyötykäyttöön. Korkeiksi olen ostanut hapensyöjäkruunukorkkeja, jotka syövät jäännös happea pullosta ja näin ollen parantaa käsittääkseni säilyvyyttä.

 • Etiketit

  Ensimmäisen panon pullojen etikettejä varten tilasin Lyrecon tulostarraa, jossa tarran koko oli 105x48mm. Nämä olivatkin kokonsa puolesta sopivia ensimmäisen erän 0,25l pulloihin. Etikettien suunnittelu sopivan kokoiseksi olikin huomattavasti suurempi työ.

  Toisen panon pullojen etiketit suunnittelin Beer Labelizer sivustolla ja tulostin normaalille A4 paperille. Leikkaaminen oli aika työläs vaihe, koska etiketti oli suunniteltu soikeaksi. Etiketit liimasin pulloihin niin, että levitin taustapuolelle leivontapensselillä maitoa ja sitten vain pullon kylkeen kiinni. Toimi yllättävän hyvin tämä netistä löytämäni vihje ja tulen varmasti jatkossa käyttämään samaa tapaa.