ToRRoT Brewing

Toinen pano perinteinen englantilainen IPA

India Pale Ale kehitettiin 1700-luvun lopulla alun perin kestämään pitkä merimatka Britanniasta Intiaan. Säilyvyyttä parannettiin mm. vahvemmalla humaloinnilla ja korkeammalla alkoholipitoisuudella. Tässä se siis nyt on: Vahva ja katkera aito IPA. Ehtaa vanhan liiton juomaa, joka oli aikoinaan varattu vain aatelistolle ja upseereille.

Jouluolut

Jouluolut, Indian Pale Ale oli sopiva tuote toiseen panoon, koska se valmistuisi juuri sopivasti jouluksi. Reseptin pohjana edelleen ensimmäiseen panoon valittu English IPA. Tällä kertaa kaikki ainesosat oli tilattu oikein ja annoskoko oli aikaisemmasta virheestä opittuna nostettu 20 litraan. Oikeastaan ainoa muutos mitä alkuperäiseen reseptiin tehtiin oli, että maltaiden määrää hieman pudotettiin, jotta alkoholipitoisuutta saatiin hieman alemmas.

Vaikka kyseessä on panimomme Jouluolut ei siihen lähetty kikkailemaan mitään joulun makuja, koska oluet oluena ja piparit piparina. Omasta mielestäni oluesta tuli täyteläisempää kuin ensimmäisestä panosta. Oikein mainio juoma joulupöytään.

BrewMate resepti

Arvostelut


Aika: 22.01.2022 08:38
Oluessa oli raikautta ja jouluista Ipan makua. Vaahtokin siitä löytyi. Väri puhtaan tumma.
Yhteenvetona: oikein onnistunut olut, hyvää oli.
T.Seppo
Aika: 13.01.2022 16:24
TOSI HYVÄ IPA. :) Oikiasti.
Toki en yhtään vähempää oottanutkaan, tietäen ja tuntien panomiehen ja hänen ymmärryksensä, tietonsa ja taitonsa liittyen mihin tahansa ryhtymäänsä askareeseen.
Olut tosiaan maultaan oikein hyvää, en erityisemmin ole IPA:n ystävä johtuen siinä yleensä esiintyvästä katkerasta (kitkerästä?) mausta, mutta tässä kyseisessä IPA:ssa sitä ei liiaksi ollut, mikä sopi kyllä mulle.
Vaahto häipy suht nopiasti tuopista. Kaataessani sitä tuoppiin keskittyminen herpaantu tai jotain, ja jäi huomioimatta vaahdon määrä alkujaan. Lisäksi olut oli lievästi sameaa.
Mutta joka tapauksessa, voisin maistaa tätä lisääki.
Aika: 31.12.2021 14:58
Joulu olut maultaan hyvin mieto olut, olisi kaivannut hieman lisää potkua ja happoja. Parhaimmillaan janojuomana tai krapula päivän pelastajana. T: pv
Aika: 27.12.2021 17:44
Väri hyvä, vaahtosi tosi reilusti, mutta vaahto hävisi samantien( ei ehtiny kuvaa edes ottaa) maku oli laimea, kotikaljamainen, kotonahan seo tehtykki :) pano 2 sijalle 2, hoppee ei häppee sano Jutilakin
Aika: 24.12.2021 18:01
Hyvä olut tässä on useampi henkilö maistellut joulu olutta ja jokaiselta tuli kommentti et hyvää oli et ei muutakuin lisää panemaan .
Aika: 17.12.2021 09:48
Vaikka kyseessä oli jouluoluen maistiaisnäyte, houkutteli hienosti viimeistelty pullo & etiketti korkkaamaan sen jo etuajassa. Elikkä ulkoasusta täydet pisteet. Olen löytänyt Ipa-oluiden maailman vasta hiljattain, mutta yleisesti sanoen olisin voinut maksaa kyseisestä oluesta ihan hyvin Alkon 3,5€ hinnan tyytyväisenä ja voisin ostaa uudelleenkin. Ehkäpä ensi tuntuma olisi aavistuksen kaivannut lisää kirpeyttä mutta toisaalta hetken päästä tälle ei ehkä sittenkään olisi ollut tarvetta. Ja itse asiassa nyt jälkikäteen mietittynä voi olla oikeastaan positiivinen juttu, ettei tuo ollutkaan aivan minun mielestä tyypillisin Ipan kirpeys. Maku oli hyvä ja miellyttävä ja samoin väri ja kokonaisuus oli minusta yllättävän ammattimainen. Tuosta on kyllä hyvä jatkaa. Kokonaisarvosana 4/5.